Великобритания подсили Украйна с подводни дронове, готови да атакуват кораби

Това съобщиха от външното министерство на Русия

03.11.2022 | 21:35 Редактор: Искра Ангелова
Великобритания подсили Украйна с подводни дронове, готови да атакуват кораби

Великобритания е предала на Украйна безпилотни подводни апарати, с помощта на които Киев може да извърши терористична атака срещу кораби на Черноморския флот, съобщиха от външното министерство на Русия, цитирани от руски медии.

През септември 2020 г. Лондон и Киев се договориха да разширят програмата за обучение от британски инструктори за украински военни водолази.

"В края на 2020 г. страните започнаха изпълнението на програмата за противодействие на заплахите в Черно море, Инициативата за военноморска подготовка на ВМС на Украйна, която включва курсове за обучение на бойни плувци", се казва в съобщението.

По-специално подводните диверсанти се обучават на базата на отделен център за специални операции "Юг", кръстен на. Атаман А. Головати в Очаково. В Одеса, на базата на училището за военни водолази, се обучават специалисти в курса "водолаз със специално предназначение" с развитие на умения за дълбоководна подривна дейност.

"На брега и в акваторията на Черно море в близост до градовете Одеса, Николаев и Очаков с участието на британски специалисти подразделения на ВМС на Украйна извършиха водолазни спускания, включително учебно разрушаване на обекта", казват от външното министерство на Русия, цитирани от "Труд".

През август и септември на остров Первомайски във водите на устието на Днепър, на три километра южно от Очаков, около 15 британски инструктори обучаваха въоръжените сили на Украйна как да управляват безпилотни подводни апарати, предназначени да унищожават кораби, твърдят от руската информационна агенция.

Сутринта на 29 октомври киевският режим извърши терористична атака срещу корабите на Черноморския флот и цивилните кораби, които се намираха по външните и вътрешните пътища на базата в Севастопол, се твърди в информацията на РИА Новости.

Снимка: БГНЕС