Русия: Осуетихме атентат срещу АЕЦ "Запорожие"

Федерацията обвини британските военноморски сили за взривяването на "Северен поток" 1 и 2

03.11.2022 | 13:00 Редактор: Петя Кръстева
Русия: Осуетихме атентат срещу АЕЦ

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев обяви, че службите са предотвратили атентат срещу Запорожката атомна централа в Украйна.

На среща с колегите си от бившите съветски републики той посочи, че въпреки посещението на делегация на Международната агенция за атомна енергия, украинската армия продължава да обстрелва контролираната от Русия централа.

Патрушев заподозря британските военноморски сили в участие във взривяването на газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в края на септември. Той обвини Великобритания и Съединените щати за това, че вербуват членове на международни терористични организации и ги изпращат да воюват в Украйна на страната на Киев, предаде БНР.

Междувременно тази сутрин в руското министерство на външните работи беше извикана Дебора Бронърт, посланик на Обединеното кралство в Москва. На вчерашния си брифинг говорителят на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова каза, че на Бронърт ще бъдат предоставени доказателства за съпричастността на страната ѝ към атаката срещу Руския черноморски флот на 29 октомври. 

Снимка: БГНЕС