АЕЦ "Запорожие" е в пълно затъмнение след последния ракетен обстрел

Ограничени са възможностите за поддръжка на АЕЦ-а в безопасен режим, посочиха от "Енергоатом"

03.11.2022 | 08:58 Редактор: Елеонора Танева
АЕЦ

Запорожката атомна централа е била изключена от електрическата мрежа, след като руски обстрел е повредил и последните високоволтови линии, оставяйки я да разчита единствено на дизелови генератори. В 23:04 ч. е преминато в режим на пълно затъмнение. Всички 20 дизелови генератора са били включени, съобщиха от "Енергоатом".

"В момента е оптимизирана схемата за електрозахранване за собствените нужди на АЕЦ, оставени са в експлоатация 9 дизелгенератора. Енергоблокове V и VI се прехвърлят в студено състояние", съобщиха от компанията.

И уточниха, че горивото за работа на дизел-генераторите в режим на пълно затъмнение на АЕЦ "Запорожие" има за 15 дни, 5 и 6 реактор са били превключени на студен режим.

"Обратното броене започна. Поради окупацията на централата и намесата на представители на "Росатом" в нейната работа, възможностите на украинската страна да поддържа АЕЦ-а в безопасен режим са значително ограничени", написаха в профила си в Telegram от "Енергоатом", според които Москва се е опитала да включи централата към руската енергийна система.

Снимка: БГНЕС