МААЕ след инспекцията: Няма "мръсни бомби" в Украйна

Проверките се извършиха след писмено искане от страна на украинското правителство

03.11.2022 | 16:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
МААЕ след инспекцията: Няма

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не е открила "признаци за недекларирани ядрени дейности" в Украйна, предаде АФП.

"Нашата техническа и научна оценка на резултатите, които имаме до момента, не показа никакви признаци за недекларирани ядрени дейности и материали на тези три места", заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.

"Ще докладваме за резултатите от вземането на проби от околната среда възможно най-скоро", допълни Гроси.

"През последните няколко дни инспекторите успяха да извършат всички дейности, които МААЕ планираше да проведе, и получиха неограничен достъп до обектите", се казва в изявлението на агенцията на ООН.

Агенцията започна инспекции в Украйна като част от "независима проверка" на руските твърдения, че Киев произвежда т.нар. мръсни бомби на 31 октомври, припомня БГНЕС.

Инспекциите в Института за ядрени изследвания в Киев, Източния рудодобивен и преработвателен завод в Жовти Коди и Производственото обединение "Пивденски машиностроителен завод" в Днепър бяха извършени след писмено искане от страна на Украйна.

По-рано руският президент Владимир Путин призова МААЕ да инспектира украинските ядрени обекти "възможно най-бързо".

Русия обвини Украйна, че се готви да използва мръсни бомби срещу войските на Москва, но Киев подозира, че самата Русия може да използва мръсна бомба.

Мръсната бомба е конвенционална бомба, съдържаща радиоактивни, биологични или химически материали, които се разпространяват при експлозия.

Снимка: БГНЕС