Сунак обеща на Зеленски помощ за 50 млн. паунда, дава 125 зенитни оръдия, унищожители на дронове

Пакетът е за защита на цивилното население и инфраструктурата на страната от руските нападения

19.11.2022 | 19:30 Редактор: Елеонора Танева
Сунак обеща на Зеленски помощ за 50 млн. паунда, дава 125 зенитни оръдия, унищожители на дронове

Великобритания ще предостави на Украйна нов голям пакет военна помощ за въздушната отбрана, така че да бъде защитено цивилното население и инфраструктурата на страната от руските нападения. Това заяви премиерът на Великобритания Риши Сунак, който посети Киев. 

Възлизащият на 50 милиона паунда пакет включва 125 зенитни оръдия и технологии за противодействие на смъртоносните дронове, доставени на Кремъл от Иран. Технологиите включват десетки радари и електронни бойни устройства за обезопасяването на дроновете. 

Това е първото посещение на Сунак в Киев, след като встъпи в длъжност. Говорител на Даунинг стрийт заяви, че посещението на Сунак е било за "потвърждаване на британската подкрепа за Украйна“. 

От своя страна Зеленски написа в Twitter, че "двамата са обсъдили най-важните въпроси за двете страни и за глобалната сигурност, че те сега са по-силни и ще постигнат желаните резултати". 

"Великобритания и Украйна знаят какво значи да отстояваш свободата. С приятели като вас на наша страна, ние сме уверени в нашата победа", написа Зеленски, цитиран от БНР.

По-рано този месец британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви предоставянето на повече от 1 000 притововъздушни ракети на Киев.

Украинските сили съобщиха, че през последната седмица Русия е нанесла над 148 ракетни удара по ключова инфраструктура, което е оставило около 10 милиона души без електричество.

Снимка: БГНЕС