Удължават зърнената сделка със 120 дни, Украйна: Няма алтернатива на продукцията ни

Решението е взето в Истанбул, а гаранти за изпълнението на Инициативата са останали ОНН и Турция

17.11.2022 | 11:48 Редактор: Ирена Бакърджиева
Удължават зърнената сделка със 120 дни, Украйна: Няма алтернатива на продукцията ни

Представители на Украйна, Турция и ООН са се договорили за удължаване на т.нар. зърнена сделка със срок от още 120 дни. Това обяви министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков в социалната мрежа Facebook, предава Укринформ.

"Инициативата за безопасно транспортиране на селскостопанска продукция през Черно море е удължена с още 120 дни. Това решение току-що беше взето в Истанбул. Гаранти за изпълнението на Инициативата останаха ООН и Турция", написа министърът.

Кубраков добави, че от началото на зърнената инициатива от 1 август досега Украйна е изнесла повече от 11 милиона тона селскостопанска продукция в 38 страни по света. Той отбеляза, че това е значително, но не е достатъчно количество. По думите му световният пазар не може да замени украинската селскостопанска продукция в близко бъдеще. В същото време Украйна има възможност да увеличи доставките.

Според Кубратов Украйна официално се е обърнала към партньорите по инициативата с предложение за удължаването ѝ с поне една година и включването на пристанище Николаев в нея. Освен това са направени предложения за решаване на съществуващи проблеми в работата на Съвместния координационен център, пише "Фокус".

На свой ред агенция AFP, позовавайки се на турски източник, съобщи, че споразумението за износ на зърно от Украйна се удължава "при настоящите условия". По-рано дипломатически източник в Анкара каза пред ТАСС, че преговорите за удължаване на сделката за зърно продължават.

Снимка: БГНЕС