Производител: Сделката за износ на украинско зърно няма да продължи след 19 ноември

"Русия няма да направи толеранс, защото е голям производител на пшеница", смята Борислав Петков

04.11.2022 | 17:15 Редактор: Петя Кръстева
Производител: Сделката за износ на украинско зърно няма да продължи след 19 ноември

Русия се съгласи да възобнови участието си в споразумението за безопасен износ на украинско зърно в Черно море, след като няколко дни преди това заяви, че се оттегля от пакта. Смяната на мнението на Кремъл предизвика силна волатилност на стоковите пазари и големи изменения в цените на пшеницата, слънчогледа, соята и други култури. 

"Не сме очаквали нещо друго. При всяка една информация, която ограничава износа извън Украйна, котировките се оцветяват в зелено и обратно - когато се отвори коридорът - те стават в червено. Виждаме колко е важна, за съжаление, Русия и нейното поведение, както и колко е важно украинското зърно и колко влияе на световните борси и на България", коментира земеделският производителя Борислав Петков. 

По думите му споразумението няма да бъде удължено, след като изтече на 19 ноември.

"Русия няма да направи този толеранс, защото това е една от стратегиите на Руската федерация - тя също е един от големите производители на пшеница", констатира той.  От друга страна, гостът подчерта, че "по-скоро тази пшеница, произведена в Украйна, и старите запаси, които имат, ще бъдат изчерпани. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС