Изследване: При ядрен удар ще загинат 360 млн. души, над 5 млрд. ще гладуват

"Взривът във въздуха не води непременно до рискове от радиация", смята експерт

15.11.2022 | 15:01 Редактор: Петя Кръстева
Изследване: При ядрен удар ще загинат 360 млн. души, над 5 млрд. ще гладуват

Когато говорим за ядрената опасност, която произлиза от войната в Украйна, обикновено разглеждаме два сценария - авария в украинска атомна централа или тежки последици от използването на ядрени оръжия.  Какво ще се случи, ако бъде използвано ядрено оръжие и какви ще са пораженията - зависи от мястото и начина на детонация.

"Оръжията, които се взривяват на голяма височина, имат различен ефект от оръжията, които се взривяват на или под земята", казва Дилън Сполдинг от неправителствения Съюз на загрижените учени, базиран в Кеймбридж, Масачузетс.

"В последния случай трябва да се притеснявате от радиация, защото по този начин земята абсорбира радиоактивни вещества. Докато взривът във въздуха не води непременно до подобни рискове от радиация",  поясни той, цитиран от DW.

Прилагането на ядрено оръжие в близост до повърхността на Земята може както да убие много хора, така и да се отрази тежко на околната среда и хранителните запаси за години напред. 

Пример са американските бомбардировки над Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война и аварията в Чернобил през 1986 година. В Нагасаки умират между 60 и 80 хиляди души, в Хирошима - между 70 и 135 хиляди в месеците след атаката. Бомбардировките отделят около 40 пъти по-малко радиация в околната среда, сравнено с Чернобил, но непосредствено след атомната атака загиват стотици хиляди.

Днес хората могат спокойно да живеят в Нагасаки и Хирошима, без да се страхуват от продължителна радиация, но засегнатата зона около Чернобил остава радиоактивна и негодна за живот. 

Според някои проучвания дългосрочните последици от радиацията включват увеличен брой новородени с по-малки глави, забавено физическо и интелектуално развитие сред децата, които са били още в утробата на майката по време на експлозиите. Други изследвания показват, че обикновено децата, заченати след бомбардировките, не са засегнати.

Експертите правят разграничение между тактически и стратегическия ядрени оръжия. Тактическите оръжия поразяват цели на ограничено разстояние и могат да печелят битки. Стратегическите оръжия действат на огромен периметър и могат да печелят войни. Такива са бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки. 

Сполдинг предупреждава, че през последните десетилетия ядрените оръжия са се развили до такава степен, че някои от днешните тактически такива могат да бъдат по-унищожителни от стратегическите, използвани в края на Втората световна война. 

Според авторите на изследването директните жертви от използването на ядрените оръжия ще са 360 милиона души. След ядрена война около 60% от населението на планетата или над пет милиарда души, ще останат без храна за период от две години. 

Снимка: БГНЕС