Докъде ще стигне лудостта на Чен Ун? Очаква се КНДР да тества ново ядрено оръжие

САЩ, Южна Корея и Япония реагираха остро на действията на Пхенян

03.11.2022 | 13:34 Редактор: Тодор Петров

Засилват се опасенията, че Северна Корея ще тества скоро ново ядрено оръжие. Преди ден Пхенян изстреля 10 различни ракети, между които и междуконтинентална балистична ракета, но опитът се е провалил, твърди Южна Корея. 

Изстрелването на балистична ракета е седмото поред за Северна Корея за тази година. Само ден по-рано и Пхенян, и Сеул демонстрираха военна мощ, а опитите в последните дни бяха най-многобройните от страна на Севера. Съединените щати осъдиха теста. 

"Изстрелването на ракетата подчертава необходимостта всички страни да прилагат изцяло резолюциите на Съвета за сигурност, налагащи санкции на Северна Корея", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Многобройните изстрелвания от страна на Северна Корея идват на фона на най-големите съвместни въздушни учения на Съединените щати и Южна Корея. Според Пхенян те са агресивни и провокативни. 

"С ускорената активност от страна на Северна Корея от края на септември, това е поредният опит, който ще докаже техния ядрен капацитет и решителност. Нереалистично е да очакваме Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия, тъй като тя иска де факто статут на ядрена държава да седне на масата за преговори със Съединените щати", коментира анализаторът Парк Уон Гон.

Изстреляната от Северна Корея ракета е прелетяла около 760 км и достигнала височина от около 1920 км, и то със скорост 15 пъти по-голяма от тази на звука. Токио потвърди, че тя е изчезнала в района на Японско море. 

"Япония осъжда многократните изстрелвания на ракети на Северна Корея. Това е безобразие", алармира японският премиер Фумио Кишида.

Освен това Пхенян изстреля и две балистични ракети с малък обсег. Те са летели на височина от около 330 километра и с 5 пъти по-висока скорост от тази на звука.

Вижте повече в репортажа 

Снимка: БГНЕС