САЩ и Япония осъдиха действията на КНДР, Южна Корея е в готовност за смазващ отговор

Северна Корея опита да изстреля междуконтинентална балистична ракета

03.11.2022 | 09:05 Редактор: Тодор Петров
САЩ и Япония осъдиха действията на КНДР, Южна Корея е в готовност за смазващ отговор

САЩ осъдиха днешния опит на Северна Корея да изстреля междуконтинентална балистична ракета и призоваха за стриктно прилагане на санкциите на ООН срещу Пхенян.

"Изстрелването подчертава необходимостта всички страни да прилагат изцяло резолюциите на Съвета за сигурност, налагащи санкции на Северна Корея", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Северна Корея опита да изстреля междуконтинентална балистична ракета днес, но изстрелването изглежда се е провалило, каза южнокорейската армия, ден след серия от изстрелвания. Според южнокорейските въоръжени сили провалът вероятно е настъпил "при втората фаза на отделянето".

"Поредните изстрелвания на балистични ракети от страна на Северна Корея представляват сериозна провокация, която вреди на мира и стабилността не само на Корейския полуостров, но и на международната общност", подчертаха южнокорейските въоръжени сили. 

Те добавиха, че са готови за "смазващ отговор на всяка провокация от страна на Северна Корея", предаде БТА.

Според японската брегова охрана, цитирана от ТАСС, севернокорейската междуконтинентална ракета е паднала извън изключителната икономическа зона на страната. Главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно заяви, че японските власти са изразили незабавно силен протест пред севернокорейското посолство в Пекин.

Снимка: БГНЕС