Опасна жега в Японско море: Ракети летят между Северна и Южна Корея

Президентът Юн Сук-йол осъди провокацията на КНДР като "териториална инвазия"

02.11.2022 | 19:29 Редактор: Ваня Кузманова

Напрежение в Японско море. За пръв път севернокорейска ракета пресече морската граница на съседна страна, падайки на 60 км от брега на Южна Корея. Президентът Юн Сук-йол определи изстрелването като "териториална инвазия" и обеща "бърз отговор".

В ранните часове в сряда Северна Корея изстрелва най-малко 10 ракети. Този път обаче една от ракетите пада в южнокорейски териториални води. 

"Северна Корея е изстреляла 3 балистични ракети. Една от тях падна южно от северната ограничителна линия на Японско море. Това е първият случай, в който севернокорейска ракета навлиза толкова близо до нашите териториални води в Японско море. Това се случва много рядко. Няма да го толерираме. Армията ни ще отговори твърдо", заяви началникът на Дирекция "Операции" Шин-чул Канг. 

А друга ракета полетяла към южнокорейския остров Улиндо, заради което властите там обявяват въздушна тревога и призовават жителите да се скрият в бомбоубежища. В Сеул мнозина южнокорейци следяха развоя на събитията с тревога, но и гняв. 

Изстрелването на ракетите се случва в момент на национален траур. Президентът Юн Сук-йол, който и днес почете жертвите на смъртоносното шествие в Сеул, осъди акта като "териториална инвазия". 

В отговор Южна Корея изстреля три ракети земя-въздух в посока северната си съседка. Всичко това се случва в момент, когато Сеул и Вашингтон провеждат най-мащабните съвместни въздушни учения в своята история.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС