Русия се хвали със своя "Алигатор": Показва свръхвъзможности в Украйна

Хеликоптерът е предназначен за унищожаване на танкове, бронирана и небронирана военна техника

11.11.2022 | 13:20 Редактор: Елеонора Танева
Русия се хвали със своя

Русия се похвали с отличното представяне на хеликоптерите Ка-52 (Алигатор) в специалната операция в Украйна. Екипажите на разузнавателно-щурмовата машина я използват по-добре от характеристиките ѝ по време на изпитания. 

"Хеликоптерите летят на малка височина и с тези скорости, с които е възможно да се лети над терена. Обикновено ъгълът на наклон на Ка-52 е 20 градуса, а пилотите сега изстрелват ракети от ъгъл на наклон 40-45 градуса", ​​каза източник на ТАСС.

Той подчертава, че екипажите управляват хеликоптера на предела на неговите възможности. 

По-рано Министерството на отбраната на Руската федерация многократно е заявявало, че екипажите нанасят поражения на противника чрез изстрелване на неуправляеми авиационни ракети от наклон. 

Хеликоптерът е предназначен за унищожаване на танкове, бронирана и небронирана военна техника, жива сила, хеликоптери и други летателни средства на противника на преден фронт. Използва се при всякакви метеорологични условия и по всяко време на денонощието.

"Алигатор" е оборудван с устройства за намаляване на видимостта, електронна система за защита и активно противодействие. Хеликоптерът развива максимална скорост до 300 км/ч. Теглото на полезния товар на вертолета е 2,5 тона, обхватът на полета е 460 км.

Снимка: YouTube