Руските закони - гъвкави по отношение на войната: "Вагнер" набира наемници от затвори?

Групировката откри център в Санкт Петербург

05.11.2022 | 14:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

Иран е доставил на Русия бойни дронове. Това потвърди външният министър на страната, но уточни, че това се е случило преди началото на войната в Украйна. Именно с ирански дронове камикадзе Русия обстрелва енергийната инфраструктура на Украйна, оставяйки хиляди украинци без ток и отопление.

Руският президент Владимир Путин призова всички останали цивилни в Херсон да се евакуират – първото му признание, че украинските сили настъпват към окупирания град. А руската паравоенна частна компания "Вагнер" откри своя централа в Санкт Петербург.

Хиляди новомобилизирани руски войници вече са на фронтовата линия в Източна Украйна. Според украинската армия с притока на допълнителни войски руските сили са утроили интензивността на атаките си. Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е невъзможно да се водят преговори с Владимир Путин. Украйна, по думите му, ще води диалог само с друг руски държавен глава.

"Когато някой мисли за преговори, той не търси начини да заблуди всички около себе си, за да изпрати още десетки или стотици хиляди хора в месомелачката - мобилизирани или под формата на наемници", заяви Зеленски.

Почти всички нови руски войници имат нужда от военно обучение. С достатъчно късмет някои от тях го получават в Ленинградска област край Санкт Петербург. Именно в старата руска столица тайнствената паравоенна групировка "Вагнер" излезе от сянката си и откри свой център, макар и частните военни компании да са забранени според руската конституция.

Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин познат като "готвача на Путин", обаче не присъстваше на откриването. Преди месеци той бе заснет в руски затвор да набира наемници, които да се бият в Украйна.

"Тези, които пристигат на първия ден и казват, че не съм там, където трябва да бъда - ние ги обозначаваме като дезертьори и ги екзекутираме чрез разстрел", каза Евгений Пригожин.

Мобилизирането на престъпници също е незаконно в Русия, но докато незаконни компании откриват огромни лъскави центрове, изглежда руските закони са гъвкави по отношение на войната в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС