Путин одобри евакуацията на цивилни от Херсон, поне 70 хил. души са преместени

"Цивилното население, изложено на риск от обстрел и нападения, трябва да бъде изведено", заяви руският президент

05.11.2022 | 08:10 Редактор: Ирена Бакърджиева
Путин одобри евакуацията на цивилни от Херсон, поне 70 хил. души са преместени

Руският президент Владимир Путин публично одобри евакуацията на цивилни граждани от окупирания от Русия Херсон в Южна Украйна.

Силите на Киев непрекъснато напредват към стратегическия пристанищен град.

Руският президент заяви, че хората, живеещи в опасните райони, трябва да напуснат, тъй като "цивилното население не трябва да страда".

Съобщава се, че най-малко 70 000 души вече са преместени от Херсон - единственият голям град, който Москва завоюва след нахлуването на войските ѝ в Украйна през февруари.

"Цивилното население, изложено на риск от обстрел и нападения, трябва да бъде изведено", заяви Путин по време на празника за Деня на единството на Червения площад в Москва.

Киев обвини Русия в насилствено депортиране на украински цивилни граждани - което се счита за военно престъпление - въпреки че Москва отрича това.

Интензивните ракетни и безпилотни удари на Русия по гражданската инфраструктура в цяла Украйна причиниха много жертви и тежки щети и принудиха Киев да налага режим на тока.

Служителят на Кремъл в Херсонска област Кирил Стремусов заяви пред руски медии, че Москва "вероятно" ще изтегли войските си от района.

Херсон беше превзет скоро след като Русия нападна съседката си на 24 февруари, но напоследък украинските сили постоянно си възвръщат територии в покрайнините на града.

В средата на миналия месец цивилното население за първи път беше призовано да напусне Херсон, тъй като руската армия превключи града в отбранителен режим, информира БГНЕС.

По-късно военни командири заявиха, че са приключили операцията по евакуация на жителите на града преди очакваните сражения в него.

Снимка: БГНЕС