Путин: Евакуирайте мирното население от Херсон, извадете ги от опасните зони!

"Бежанците от Украйна, дошли в Русия, искат да работят, а не искат отстъпки", заяви руският държавен глава

04.11.2022 | 18:17 Редактор: Искра Ангелова
Путин: Евакуирайте мирното население от Херсон, извадете ги от опасните зони!

Президентът на Русия Владимир Путин смята за много важно извозването на цивилното население на Херсон от най-опасните райони, съобщават руски медии.

"Сега, разбира се, тези, които живеят в Херсон, трябва да бъдат изведени от зоната на най-опасните действия, защото цивилното население не трябва да страда от обстрели, от всякакви настъпателни, контранастъпателни и други мерки, свързани с военни действия", каза Путин.

"Руските власти работят, за да гарантират, че руските документи се издават на бежанците от Украйна по опростен начин. Разбира се, разбира се. В момента работим върху това - разбира се, да няма злоупотреби тук, никой да не се възползва от ситуацията, в която се намирате, за някакви користни цели. Без съмнение трябва да се помогне на хората, които имат нужда от помощ. И ние сега вземаме решения, които ще ни позволят да получаваме тези документи по опростен начин. И ние ще подобрим тези инструменти. Определено ще работим върху това", заяви Путин, цитиран от "Труд".

Путин, по-специално, обърна внимание на факта, че много хора от Харковска област се опитват да стигнат до Русия по различни начини, включително "заобиколни пътища": "Ще направим всичко, за да ги подкрепим."

Президентът също така отбеляза, че бежанците от Украйна, дошли в Русия, искат да работят, а не искат отстъпки, както тези, които са заминали за ЕС.

"Почувствайте разликата между тези хора, които са дошли от Украйна при нас, и тези, които са в Европа. Те ходят по ресторанти и искат отстъпки, а хората тук искат работа", каза Путин.

Снимка: БГНЕС