Говорителят на МВнР на Украйна: Не сме давали нови гаранции по сделката за зърното

Страната никога не е използвала тези коридори за военни цели

03.11.2022 | 16:12 Редактор: Ваня Кузманова
Говорителят на МВнР на Украйна: Не сме давали нови гаранции по сделката за зърното

Украйна не е дала никакви нови гаранции по споразумението, подписано в края на юли и даващо възможност за износ на украински зърнени храни, съобщава говорителят на украинското Министерство на външните работи Олег Николенко в своя официален профил във Facebook.

Според изявления на Министерството на отбраната на Русия от 2 ноември Украйна е дала писмени гаранции, че ще използва "зърнените коридори" в Черно море единствено в съответствие с тази инициатива. В Москва приемат тези гаранции за достатъчни и се завърнаха в програмата.

Украйна никога не е използвала и не планира да използва тези коридори за военни цели, пише днес (3 ноември) Николенко. 

Късно снощи в своето изявление украинският президент Володимир Зеленски отбеляза като провал искането на Русия за гаранции за сигурност от нападнатата от тях страна, но без да уточнява дали те реално са били дадени, или не.

"За пореден път всички видяха, че има само една заплаха за световната продоволствена сигурност в нашия регион и това е Руската федерация и никой друг", коментира украинският държавен глава и допълни, че руските ракети поразяват пристанищата в страната, зърнени силози и електроцентрали, застрашавайки живота на десетки милиони души.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: БГНЕС