Милиони британци пред тежък избор тази зима: Да мръзнат или да гладуват

На Острова 6,7 милиона домакинства са енергийно бедни

03.11.2022 | 12:09 Редактор: Тодор Петров
Милиони британци пред тежък избор тази зима: Да мръзнат или да гладуват

Поне 5 млн. британци тази зима ще бъдат изправени пред твърде сурова дилема - да се отопляват или да се хранят. Шокът от енергийните цени е засегнал Великобритания по-силно от редица съседни държави. След 12 години на постоянни бюджетни икономии и постоянно затягане на коланите, а и особено след Brexit, страната е напът да се превърне в своеобразно кралство на кризата, коментира германската телевизия ZDF.

Сам Скей, звукорежисьор по професия, реагира по емоционален начин на обявените от новия министър-председател Риши Сунак тежки съкращения, които ще засегнат мнозина.

"Вече не остана нищо за рязане, не разбирате ли?", споделя той.

Семейство Скей е особено притеснено от повишаването на цените на енергията. Те плащат двойно повече за ток и газ, въпреки че през октомври правителството наложи ограничения върху скока на цените. 

Във Великобритания 6,7 милиона домакинства са енергийно бедни, което означава, че разходите им за енергия надхвърлят 10% от техните доходи. Агенция Bloomberg отбелязва в тази връзка, че методите на Обединеното кралство да защитава своите граждани от кризата на енергийния пазар контрастират с подхода на други части от Европа, пише DW.

Мнозина във Великобритания са изключително сурово засегнати от тази криза и от авантюрите на предишния кабинет на Лиз Тръс. 65-годишният Никълъс Уилсън ще трябва да се радели с жилището си в Хейстингс. Той споделя, че това е всичко, което все още притежава. С малката си пенсия и държавните помощи, които получава, той едва свързва двата края. Подобно на много британци, Уилсън няма привилегията да плаща дългосрочно фиксиран лихвен процент за жилищния си заем. Затова месечната вноска по него се е увеличила с около 200 евро.

"Има и милиони други като мен, които сега са принудени да преоформят заемите си. Те ще трябва вече да плащат по 7% лихви за тях. Това е истинска катастрофа", казва Никълъс.

Снимка: Bloomberg.com