Великобритания изпитва остър недостиг на пилоти на F-16

Британският министър на отбраната заяви, че положението крие големи предизвикателства

02.11.2022 | 09:10 Редактор: Искра Ангелова
Великобритания изпитва остър недостиг на пилоти на F-16

Великобритания има повече супермодерни изтребители F-35, отколкото пилоти, които да ги управляват, призна британският министър на отбраната Бен Уолъс.

В отчет пред комисия в Камарата на лордовете Уолъс заяви, че министерството на отбраната разполага с едва 23 от следващото поколение изтребители F-35, струващи по 100 милиона паунда всеки, но няма достатъчно пилоти за тях.

Министърът заяви, че положението крие големи предизвикателства и поясни, че недостигът на пилоти се дължи и на факта, че моделът F-35 Lightning е нов. Въпреки това министерството официално е заявило намерението си да закупи изтребителите през 2006 година по програмата на САЩ и американския отбранителен гигант Lockheed Martin, а първият британски пилот е управлявал такъв самолет през 2010 година, припомня БНР.

Бен Уолъс призна, че има големи проблеми с летателното обучение на пилотите, което е ключов фактор, а там има големи забавяния, защото понякога те чакат до 8 години това да се случи, вместо целевия срок от 2-3 години. А бивш командващ Кралските военновъздушни сили коментира, че това е "пълна каша".


1
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 1 година
Ако имат в повече, ние ще ги вземем. В замяна ще има пратим студенти или нещо друго от което нямаме нужда... Сигнализирай за неуместен коментар