Военните бързат с поръчката на новите F-16, за втората осмица са предвидени 2,6 млрд. лв.

Чака се "зелена светлина" от парламента

09.10.2022 | 10:44 Редактор: Елеонора Танева
Военните бързат с поръчката на новите F-16, за втората осмица са предвидени 2,6 млрд. лв.

Покупката на второто осмица американски изтребители F-16 block 70, която бе одобрена от служебната правителство, но очаква разрешение и от новия парламент, е спешна.

Това става ясно от мотивировката на проекта за инвестиционен разход за новите изтребители, одобрена от служебното правителство. Ако България върне одобрен от парламента отговор на офертата до 15 декември, всички 16 изтребителя F-16 ще могат да са в България и да се ползват от пилотите ни до края на 2027 г., става ясно от документацията към проекта.

Втората осмица изтребители F-16 ще бъде закупена срещу близо 2,6 млрд. лв., става ясно от одобрения от правителството проект за инвестиционен разход. Те ще бъдат платени по три договора - 1,3 млрд. долара за самолетите, 24,4 млн. долара за управляеми ракети AIM 9X Block II и 3,7 млн. долара за тактическа радиосистема, пише "24 часа".

Този път обаче плащането на самолетите ще е разсрочено в продължение на 9 години, става ясно от финансовата разбивка в проекта за инвестиционен разход.

В проекта за инвестиционен разход е записано, че България се нуждае от 16 до 20 нови изтребителя, за да може да поддържа военновъздушни сили, които да са достатъчно добре тренирани и да изпълняват мисиите си по охрана на българското небе. С тях можело да се осигури достатъчно тренираност на 30 летци.

Две са основните причини за спешната поръчка - първата е Русия и опитите ѝ да овладее региона на Черно море. Втората - при забавяне на поръчката може да бъдат направени модификации по изтребителите от страна на производителя. Това ще доведе до проблеми в снабдяването с резервни части, тъй като реално България ще разполага с две разновидности на самолетите F-16.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК