Руски хакери източили секретни данни от телефона на Лиз Тръс, включително за доставки на оръжие?

Атаката е станала по време на работата ѝ като външен министър

30.10.2022 | 10:48 Редактор: Елеонора Танева
Руски хакери източили секретни данни от телефона на Лиз Тръс, включително за доставки на оръжие?

Телефонът на Лиз Тръс е бил хакнат май от хакери, свързани с Кремъл, и те са успели да получат достъп до ценни данни. Това е станало по време на работата ѝ като външен министър.  Това съобщават медиите на Острова. Опозицията призовава за разследване. 

Информацията, позовавайки се на неназовани източници, беше публикувана от Daily Mail, но после и разработена от останалите.

Твърди се, че нападателите са успели да получат достъп до строго секретни подробности от преговорите с международни партньори, включително доставката на оръжия за Украйна, както и частна кореспонденция между Лиз Тръс и Куази Квартенг, който по-късно стана министър на финансите, която включваше критики на Борис Джонсън. 

Говорител на британското правителство е казал, че не може да коментира подобна информация относно мерките за сигурност и че правителството разполага със силни механизми за защита срещу кибератаки, пише "24 часа".

Опозиционните партии настояват да се разследва какво всъщност се е случило и как, пише The Guardian.

"Много е важно всички тези въпроси да бъдат разследвани и разгледани на най-високо ниво. Трябва да знаем, че правителството признава значението на това и значението на пълната защита на нашата национална сигурност ... Има и сериозни въпроси защо и как тази информация е "изтекла" или е "изтекла" точно сега“, каза говорителката на лейбъристите Ивет Купър.

Снимка: Bloomberg.com