Богатите китайци търсят спасение, след като Си Дзинпин се бетонира на власт

Богаташите са притеснени не само от слуховете за официален данък върху богатството, но и сигурността си

30.10.2022 | 09:38 Редактор: Елеонора Танева
Богатите китайци търсят спасение, след като Си Дзинпин се бетонира на власт

Богатите китайци подготвят планове за напускане на родината си, тъй като песимизмът за бъдещето на втората по големина икономика в света под управлението на Си Дзинпин и управляващата Китайска комунистическа партия се засилва.

През уикенда Си Дзинпин затвърди позицията си на най-могъщия лидер след Мао Дзъдун, оставайки начело на Китайската комунистическа партия  и нейната мощна централна военна комисия за още пет години. След петилетния партиен конгрес 69-годишният Си Дзинпин има желязна хватка върху властта и потенциал да управлява до края на живота си, информира Bloomberg TV Bulgaria.

Дейвид Лесперанс, адвокат от Европа, който работи с богати семейства в Хонконг и Китай, казва, че удължаването на управлението на Си Дзинпин над два мандата е повратна точка за бизнес елита на страната, който процъфтяваше десетилетия наред, докато китайската икономика се развиваше, пише Financial Times.

Според него китайските богаташи са притеснени не само от слуховете за официален данък върху богатството, който ще замени неофициалните дарения за "общ просперитет". Те са все по-загрижени и за личната си безопасност, дори след като са напуснали страната.

Тези опасения се задълбочиха след поредица от временни или дългосрочни изчезвания на високопоставени хора от общественото полезрение през последните години, включително основателя на Alibaba Джак Ма, тенис звездата Пенг Шуай, елитния финансист Сяо Джианхуа и магната в областта на недвижимите имоти Уитни Дуан.

Междувременно имиграционните фирми в Шанхай и Пекин съобщават за рязък скок на заявленията за американски зелени карти за хора с "изключителни способности", тъй като времето за чакане е по-малко, отколкото за зелените карти, базирани на инвестиции, които често се използват от ултрабогатите.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС