Най-влиятелният лидер в Китай след Дзедун - Дзинпин с пламенна реч и без жени в екипа му

Нараства страхът, че страната се затваря от световната икономика

23.10.2022 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

Си Дзинпин спечели исторически трети мандат начело на Китай. След като беше преизбран, той посочи и кой ще е новият премиер на страната - това е Ли Цян. Това е едно от ключовите решения на завършилия в Пекин 20-и конгрес на Китайската комунистическа партия.

Десетки милиони китайци гледаха на живо церемонията по избирането на генерален секретар на управляващата комуинистическа партия. През март следващата година се очаква да бъде преизбран и от парламента.

Си Дзинпин произнесе пламенна реч, която според експерти показва важна следа за посоката, в която той може да поведе Китай, а именно нараства страхът, че страната се затваря от световната икономика.

"Китай не може да се развива без света и светът също се нуждае от Китай. След повече от 40 години неотслабващи усилия за реформи създадохме две чудеса - бързо икономическо развитие и дългосрочна социална стабилност", заяви президентът на Китай.

Анализатори са категорични - резултатът от гласуването отразява силно патриархалния характер на Китайската комунистическа партия и китайското общество в по-широк план. След като беше преизбран, Си Дзинпин представи екипа си, който включва бившия лидер на партията в Шанхай Ли Цян, който е и новият премиер.

И ако в социалните мрежи в Китай единствените коментари са тези, възхваляващи Китайската комунистическа партия, извън границите на страната мненията са поляризирани. Немалка част смятат, че новото ръководство на Комунистическата партия е изцяло съставено от верни съюзници на Си Дзинпин.

Сред членовете няма и жени. Сун Чунлан - вицепремиер на Държавния съвет с десетилетия опит е била единствената жена, но на 72-годишна възраст е трябвало да се пенсионира.

Руският президент Владимир Путин е изпратил поздравително съобщение до Си Дзинпин за третия му мандат. Поздравленията си е изпратил е беларуският му колега Александър Лукашенко. 

69-годишният Си е смятан за най-влиятелният партиен шеф след първия лидер от комунистическата епоха Мао Цзедун, който почина през 1976 година.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК