Пендаровски: Промяната на Конституцията не е основен приоритет

Президентът на РСМ няма да присъства на откриването на клуба в Благоевград

27.10.2022 | 08:50 Редактор: Петя Кръстева
Пендаровски: Промяната на Конституцията не е основен приоритет

Президентът на Северна Македония смята, че няма нужда да се бърза с конституционните промени за вписване на българите в Конституцията на страната. Стево Пендаровски обяви това в интервю за местната телевизия "Сител" , след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта, че е сигурна, че РСМ ще постигне мнозинство за конституционните промени. 

Пендаровски определи твърденията на опозицията, че ще се бори за нова преговорна рамка, нарече "приказки за малки деца".

"От това, което знам за международните отношения и преговори, твърдя, че това е невъзможно", каза Пендаровски в интервю за телевизия "Сител".

Според него Северна Македония трябва да извърши необходимите реформи и едва тогава да се търси необходимото мнозинство от 2/3 в парламента на страната, за да бъдат гласувани конституционните промени за вписването на българите в преамбюла на основния закон. 

По думите му ново проучване, с което той разполага, показва, че делът на гражданите, които не подкрепят предложената от ЕС преговорна рамка, е спаднал от 70 на 20%.  

"Все още не сме в мнозинството за т.нар. "френско предложение", но е факт, че след като хората видяха, че няма опасност, процентът на тези, които са против, намалява. Като потвърждение, че френската рамка или предишните български искания не ни обезсилват е подписаният договор с Фронтекс на македонски език", посочи Пендаровски.

Попитан дали ще присъства на откриването в Благоевград на културен клуб "Никола Вапцаров", държавният глава отговори, че не е поканен. 

Що се отнася до българските сдружения, които носят "спорни имена", Пендаровски смята, че дори да се приеме, че промените в закона за сдруженията и фондациите, не може да имат ретроактивно действие - "има държавни институции, които могат да проверят работата на съществуващите клубове, защото е безспорно, че едно от основанията за проверка е дали с дейността си разпалват национална или религиозна омраза и нетърпимост", обобщи той. 

Снимка: БГНЕС