Фон дер Лайен: РСМ ще намери убедителни аргументи да приеме промените в Конституцията

"РСМ бележи напредък по пътя към ЕС", отбеляза председателят на ЕК

26.10.2022 | 21:30 Редактор: Ваня Кузманова

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е на посещение в Скопие, където с премиера Димитър Ковачевски проведоха среща на четири очи. Двамата обсъдиха преговорите на Северна Македониа за пълноправно членство в Европейския съюз, както и мерки за справяне с енергийна криза. 

По-рано през деня Скопие подписа споразумението "Фронтекс", което означава укрепване на граничната сигурност на страната.

Убедена съм, че Северна Македония ще намери убедителни аргументи да приеме промените в конституцията, заяви в Скопие председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на съвместната пресконференция с македонския премиер Димитър Ковачевски.

Убедена съм, че гражданите на Северна Македония ще се отнесат положително и ще гласуват в подкрепа на промените в конституцията, каза тя.

"Бяхте успешни в напредъка и съм убедена, че ще намерите убедителни аргументи всички граждани на страната да участват и да допринесат за нейния напредък по пътя към ЕС", допълни Фон дер Лайен.

"Ние обещахме, че ако Парламентът на Северна Македония предприеме необходимите стъпки, ще започнат преговорите за присъединяване, след това ще скринингът на законодателството на ЕС без отлагане. Подчертахме, че уважаваме вашата идентичност и вашия език", каза още тя.

"Северна Македония бележи напредък по пътя към ЕС, което беше отбелязано и от доклада за напредъка",допълни председателят на ЕК.

Снимка: БГНЕС