Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Има ли преследване на организациите на македонските българи в РСМ?

Става въпрос за синхронизиран тормоз, казва Петър Колев

04.09.2022 | 20:30 Редактор: Таня Харизанова

Македонската партия Левица внесе иск до Основната прокуратура в Битоля за забрана на дейността на сдружение "Културен център Иван Михайлов" - Битоля,  Мотивът на Северномакедонските партийци е позоваване на чл. 65 от Закона за сдруженията и фондациите. Комисията за защита и предотвратяване на дискриминация в РСМ е направила проверка в Културния център в Битоля.

„Левица“ като политически субект в Македония с двама депутати е само инструмент да се задейства прокуратурата в Македония и Комисията за защита от дискриминация. Няма спор, че това е изцяло просръбска партия, анти европейска и анти НАТО, която се ползва като инструмент. Очаквам и инкасаторите от Електро-дружеството и водоснабдяването да пристигнат в офисите на организациите на македонските българи. Да си кажем нещата такива, каквито са – става въпрос за един синхронизиран тормоз, който се осъществява и това е основно психически тормоз върху активистите в тези български организации в Македония с ясна тези хора да се откажат от това, което правят. Познавайки нрава на македонските българи, смятам, че това допълнително ни амбицира да продължим да правим това, което правим. Инициираните процеси и проверки от прокуратура, от Комисия по дискриминация, от евентуална друга институция, не са процес, иницииран от тази незначителна партия в Македония „Левица“. Това си е синхронизирана държавна политика, която тези които са на власт в Македония по-добре прикриват чрез такива поставените си фигури в политическия живот. Системния и държавния тормоз, агресия, системна и държавна агресия срещу всичко българско в Македония е факт повече от 70-80 години и знаете, когато наближава момента, в който тези лъжи, тези манипулации, в които е живяло македонското общество няма как да не се взривят. Няма как да не се взривят. Идва този момент, в който ще се взривят сами по себе си," казва Петър Колев - един от лидерите на българската общност в РСМ.

България излезе с позиция, че ще направи всибко необходимо преброяването в Албания да се извърши по правилата.  Надявам се че страната ни ще направи всичко необходимо и за мединиското обслужване и образованието на тези хора. Защото те нямат добър достъп до медицински грижи и добро образование, коментира Колев. По повод посещението на външния министър на РСМ Буяр Османи в района с българска общност в Албания, Петър Колев каза:

"Много е странно когато вн министър на друга страна се опитва да говори от името на хора, които се определят като българи в Албания и ще обяснява на македонското общество, че те не са българи. Колкото повече наближава въпроса с конституционните промени, толкова повече ще се засилват провокациите, една от които е това. И виждате как и Еди Рама се включва в тази кампания, което е неразбираемо за албанците в Косово и РС Македония, защото то отбслужва т. нар. Сръбски свят, маскиран като „Отворени Балкани“. Изненадан съм от това, че Еди Рама е станал политически пудел на Александър Вучич, защото знам, че албанците имат особено отношение към националното си достойнство и към партньорите си в историческо и сегашно време. По-добре да излезе и да каже, че за него е по-важно да се прегръща с Вучич и Путин, за да знае албанският народ." 

Целия разговор в предаването "Брюксел 1" можете да гледате във видеото!