Обрат във войната? Руснаците наредиха евакуация в анексираната Херсонска област

Украинските военни са изтласкали руснаците до 30 км на юг по Днепър

19.10.2022 | 13:50 Редактор: Петя Кръстева

Руските власти в анексираната област Херсон наредиха евакуация на жителите на четири общини до фронта. Това е първото официално признание на Москва, че среща проблеми в офанзивата си.

Въпреки че Русия говори за евакуация, на практика е разпоредено изселване на хората от Херсонска област. Новият главнокомандващ на руските сили в Украйна направи разказа за трудностите на бойното поле по руската държавна телевизия. По думите му украинските войски, използващи американските ракети HIMARS, удрят инфраструктурата и жилищата в града. 

"Като цяло обстановката в зоната за специална военна операция може да се определи като напрегната. Руската армия ще осигури преди всичко безопасната евакуация на населението", коментира генерал Сергей Суровикин.

По-късно призив за евакуация по левия бряг на река Днепър дойде и от назначения от Кремъл управител на стратегическия град. Западни медии твърдят, че е започнала масова евакуация на руските държавни институции и че Москва премества позициите си от другата страна на реката.

Прокремълската администрация на анексирания Херсон предупреди, че украинските сили ще ударят града. И даже обвини войските, че се канят да разрушат бента на водноелектрическа централа и да наводнят цялото поречие. Генерал Суровикин посочи, че движението по Каховския бент и Антоновския мост е преустановено заради украински обстрел.

"На хората ще им бъдат предложени нови домове навсякъде в Русия и правителството ще предостави финансова помощ", съобщи вицепремиерът на Русия Марар Хуснулин. Според прокремълски медии всеки член на семейството ще получи 100 000 рубли, или около 1600 долара.

Херсон беше първият голям град, паднал в ръцете на руснаците още през февруари. Украинските сили непрекъснато си връщат територия - през последните няколко седмици те са изтласкали руснаците до 30 км на юг по Днепър, заплашвайки да ги хванат в капан.

След атаките с дронове-камикадзета над цялата страна и основно над Киев, украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че използването от Русия на произведени в Иран дронове срещу украински цели е свидетелство за провала на Москва. По думите му 30 на сто от всички електроцентрали в страната са поразени, а това остави градове без вода и ток. 

"Трябва да помним, че самият факт, че Русия се обръща за подобна помощ към Иран, представлява признание от страна на Кремъл за военния му и политически банкрут. Десетилетия наред те харчиха милиарди долари за собствения си военнопромишлен комплекс. А накрая се поклониха на Техеран, за да си осигурят доста прости дронове и ракети", коментира украинският държавен глава.

Европейският съюз подготвя санкционен списък за Иран заради продажбата на дронове. А председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че руските удари по цивилна инфраструктура в Украйна са военни престъпления и чист терор. Тя отчете, че спрямо септември миналата година руските газови доставки за ЕС по тръбопроводи са намалели с 80 на сто. Сред възможните решения Фон дер Лайен посочи държавите от ЕС да купуват и да споделят количества природен газ.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК