Руски вицепремиер: Можем да изнасяме 63 млрд. кубика газ към Европа през Турция

Според Александър Новак се създава изкуствен дефицит на синьо гориво

14.10.2022 | 17:03 Редактор: Петя Кръстева
Руски вицепремиер: Можем да изнасяме 63 млрд. кубика газ към Европа през Турция

Русия потенциално може да изнася през Турция и Черно море към Европа около 63 млрд. кубика природен газ годишно, каза руският вицепремиер Александър Новак пред Анадолската агенция в рамките на форума "Руска енергийна седмица" в Москва.

Той припомни, че досега са реализирани няколко газопровода – работи "Син поток" и са построени две тръби от "Турски поток".

"Капацитетът на двете тръби на "Турски поток" е 31,5 млрд. куб.м. като една от тях е предназначена за транзит към други страни", каза Новак. Той припомни, че при планирането на нереализирания "Южен поток" се е предвиждало да се построят четири тръби с капацитет от порядъка на 63 млрд. куб. м.

"Това е потенциалът, който може да бъде използван през Черно море, през Република Турция за доставки на газ за европейските потребители. Ако има такава необходимост, ако всички страни са заинтересовани, мисля, че такъв проект може да се разгледа“, каза Новак.

В коментар за високите цени на природния газ руският вицепремиер повтори тезата, че е създаден изкуствен дефицит на газ, предаде БТА,

"Ние не сме заинтересовани от високите цени, защото при високи цени естествено с по-бързи темпове се въвеждат алтернативни, възобновяеми енергийни източници и т.н.“, отбеляза Новак.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК