Първата сесия на италианския парламент започна с разтърсваща реч на преживяла Холокоста

Новият Сенат избра за свой председател Игнацио ла Руса, който се прочу с колекцията си фашистки сувенири и бюстове на Мусолини

13.10.2022 | 19:10 Редактор: Теодора Патронова

Най-десният италиански парламент от Втората световна война насам започна работа. По ирония на съдбата първата сесия на горната камара беше открита от 92-годишната Лиляна Сегре, преживяла Холокоста. Речта ѝ предизвика бурни аплодисменти.

Лиляна Сегре е пожизнен сенатор и най-възрастният активен член на горната камара, а годината в нейния акт за раждане ѝ отреди честта да председателства първата сесия на италианския храм на демокрацията. Речта на Сегре, която е единственият оцелял член на семейството си от нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц", започна със силни думи за войната в Украйна.

"Смразяваща атмосфера е надвиснала над всички нас - войната се завърна в нашата Европа, носейки със себе си смърт, разрушение, жестокост, ужас и безкрайна лудост", изтъкна тя.

След което припомни съдбовните събития в Италия отпреди точно сто години.

"Особено съм развълнувана от ролята, която съдбата ми отрежда в този ден. Този месец - октомври, в който се навършват сто години от Похода към Рим, който постави началото на фашистката диктатура, е мой дълг временно да поема председателството на храма на демокрацията", каза Сегре.

Именно след този поход фашисткият лидер Бенито Мусолини идва на власт. Сегре разказа и за собствените ѝ спомени от фашистка Италия.

"По мое време училище започваше през октомври и няма как да не ми се завие от спомена за онова момиченце, което в ден като този през 1938 г. беше принудено от расистките закони да остави училищния си чин празен. Днес по ирония на съдбата стоя на най-престижната скамейка в Сената", добави тя.

След речта на Сегре новият Сенат избра за свой председател Игнацио ла Руса от "Италиански братя". Ла Руса, чието второ име е Бенито, се прочу през 2018 година с колекцията си фашистки сувенири и бюстове на Мусолини в дома си. С откриването на парламента започват консултациите на италианския президент с партийните лидери за съставянето на новото правителство, което вероятно ще встъпи в длъжност преди края на октомври. Вече е почти сигурно, че лидерът на "Италиански братя" Джорджа Мелони ще стане първата жена министър-председател на Италия, след като нейната партия спечели изборите на 25 септември. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
ЕМИЛ КАТИЛА
преди 1 година