Джорджа Мелони обеща обединение, а не разединение на нацията

Партията ѝ "Италиански братя" е първа политическа сила, печелейки 26% от гласовете

26.09.2022 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Рано сутринта Джорджа Мелони се обяви за победител на предсрочните парламентарни избори в Италия и обеща да обедини страната си. Партията ѝ "Италиански братя" е първа политическа сила, след като спечели убедителна победа 

"От първите прогнози става ясно, че италианците на тези парламентарни избори дадоха да се разбере, че искат дясноцентристко правителство, ръководено от "Италиански братя", каза Джорджа Мелони.

Партията ѝ е първа политическа сила, печелейки 26% от гласовете.

"Ако ще управляваме тази страна, ще управляваме за всички италианци. За всички, с цел да обединим този народ. Ще наблегнем на това, което обединява, а не на това, което ни разделя", добави бъдещият премиер на Италия.

Мелони не е типичен политик и вероятно именно това ѝ е помогнало да спечели изборите. Преди четири години партията ѝ събра едва 4%. От лидер на малка партия тя е напът да стане първата жена премиер на Италия и с това ще стане основен играч на световната политическа сцена. 

В дясноцентристката ѝ коалиция влизат двама от най-противоречивите италиански лидери - Маето Салвини от крайнодясната "Лига" и 86-годишният Силиво Берлускони, който запазва значително влияние.

Но избирателната активност беше рекордно ниска, което показва - Италия иска свежи идеи. Пред Мелони стои предизвикателството да състави стабилно правителство в страна, където предсрочните избори са вече по-скоро норма.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК