Важен ден за бъдещето на Италия: Очаква се изборите да бъдат спечелени от крайнодесните

Най-вероятният бъдещ премиер на страната - Джорджа Мелони, вече беше определена от някои издания като най-опасната жена в Европа

25.09.2022 | 14:00 Редактор: Теодора Патронова

Важен ден за политическото бъдеще на Италия - страната гласува на парламентарни избори. Очаква се те да бъдат спечелени от крайнодесните, което би поставило страната във възможен сблъсък с Брюксел. Лявата Демократическа партия засега е на второ място.

А най-вероятният бъдещ премиер на страната - Джорджа Мелони, вече беше определена от някои издания като най-опасната жена в Европа.

Италианците решават дали да избератнай-дясното си правителство след Втората световна война на избори, които се следят отблизо в цяла Европа. Единственото, което в разгара на изборния ден изглежда сигурно, е това, че Джорджа Мелони ще е новият премиер на Италия. Тя ще е и първата жена в 161-годишната история на този пост. Мелони е лидер на партията "Братя на Италия".

"Джорджа Мелони представлява заплаха за демократичния баланс на Европа. Лидерството ѝ е точно обратното на онова, от което Италия се нуждае - особено, в сложната ситуация, в която страната се намира. Заплахата за Европа идва от това, че Италия винаги е била в ролята на "тестова лаборатория" за кризите, които предстоят след това в други държави. Мусолини бе преди Хитлер", смята анализаторът Роберто Савиано.

"Мелони говори и думите й влизат право в сърцата на хората", коментира журналистът Джанлука Атланте.

Анализаторите отбелязват, че Мелони смекчи имиджа си и се възпротивява да я свързват с фашисткото минало на Италия. Тя подкрепя западните санкции срещу Русия и смекчи реториката спрямо Европа. В никакъв случай не е от симпатизантите на Путин, подкрепя суверенитета на Украйна, както и проатлантическите ценности. Но остава твърдо против ЛГБТ лобитата и призова за блокада на Либия, за да спре миграцията.

През 2019 заяви, че за нейната партия модел за подражание е унгарският премиер Виктор Орбан.

"Няма съмнение, че нашите ценности са консервативни. Въпросът за индивидуалната свобода, частното предприемачество в икономиката, образователната свобода, централното място на семейството и неговата роля в нашето общество, защитата на границите от неконтролирана имиграция, защитата на италианската национална идентичност – това са въпросите, които ние самите занимаваме", заяви Мелони.

Европейските лидери следят Италия отблизо и защото Европейският съюз се съгласи да даде на страната 200 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства и заеми за възстановяване след коронавируса, но това зависи от реформите, договорени от отиващото си правителство на Марио Драги. Джорджия Мелони призова планът да бъде преразгледан и говори за повече усилия за "защита" на националните интереси на Италия в ЕС.

На час път от Рим в град Латина хората са раздвоени, че крайната десница може отново да превземе града. Градът все още носи белезите на основателя си Бенито Мусолини. Съюзникът на Мелони Матео Салвини дойде тук миналата седмица, за да завърши кампанията на своята партия Лига. Дясноцентристката Forza Italia под ръководството на бившия премиер Силвио Берлускони, също е част от нейната коалиция.

Днешната дата е историческа за Италия и не само, защото за първи път парламентарен вот се провежда през есента, но се гласува и за Камарата на депутатите, и за Сената.

Около 50 милиона италианци ще могат да гласуват от 7 до 23 часа местно време, когато ще приключи изборният ден. Те избират 600 депутати. Социолозите прогнозират, че около 35% от избирателите няма да упражнят правото си на глас. 

Вижте повече в репортажа на на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК