Путин се обяви срещу разпространението на военни ядрени технологии

Всичко свързано с изучаването и развитието на ядрения сектор се политизира, каза руският президент на среща с Рафаел Гроси

12.10.2022 | 08:35 Редактор: Тодор Петров
Путин се обяви срещу разпространението на военни ядрени технологии

Владимир Путин заяви, че Русия твърдо подкрепя равния достъп до мирни ядрени технологии и ограниченията върху разпространението на военни ядрени технологии.

"Русия първа създаде реактор на бързи неутрони, първите плаващи ядрени електроцентрали и развива корабостроене и ядрени двигатели", каза Путин по време на среща с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в Санкт Петербург.

"Нашата позиция е, че трябва да се направи всичко необходимо, за да се ограничи разпространението на военни ядрени технологии", посочи той.

Путин добави, че в днешно време всичко свързано с изучаването и развитието на ядрения сектор, се политизира.

"Силно се надяваме, че благодарение на вашите усилия ще успеем да ограничим цялата риторика по този въпрос и да нормализираме тази сфера на нашата дейност и сътрудничество, въпреки всички сътресения и сложни процеси, които протичат на световната сцена", подчерта Путин.

След това той покани Гроси да обсъдят всички свързани теми, включително ситуацията в украинската атомна електроцентрала в Запорожие. От своя страна Гроси заяви, че Русия винаги е подкрепяла работата на МААЕ и равноправното и мирно използване на ядрената енергия от всички нации, предаде БГНЕС.

"Сега въпросите на енергетиката, глобалното затопляне и много други неща под една или друга форма са свързани с ядрената енергия. Ядрената енергия е актуална както за днес, така и за утре", изтъкна Гроси.

Той посочи още, че полага усилия за предотвратяване на ядрена катастрофа в електроцентралата в Запорожие. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК