ЕК "даде зелена светлина" на страните членки за по-солидни помощи за бизнеса

Настоящите мерки ще бъдат разширени

10.10.2022 | 16:54 Редактор: Петя Кръстева
ЕК

Европейската комисия планира да даде на държавите членки повече свобода на действие в подкрепа на предприятията, които страдат от последиците от руската агресия в Украйна и високите цени на енергията, пише в документ, с който разполага Euractiv. С изменението на временната кризисна рамка за държавната помощ Европейската комисия реагира на нарастващите оплаквания от страна на бизнес асоциациите, които призовават за по-голяма държавна подкрепа, за да се предотврати вълна от закриване на предприятия. Променената рамка идва и в момент, когато държавите-членки и Комисията се притесняват, че последният пакет от субсидии на Германия в размер до 200 млрд. евро, предназначен да предпази нейните предприятия и домакинства от рязкото повишаване на цените на енергията, може да подкопае равнопоставеността на единния пазар.

Основните изменения се отнасят до разширяване на обхвата на мерките, така че да обхванат и дружества с проблеми с платежоспособността, увеличаване на размера на помощта, която едно дружество може да получи от държавите членки , а също и по-силен акцент върху подкрепата за дружествата за пестене на енергия. Комисията твърди, че кризата е влошила положението на дружествата до такава степен, че са необходими нови инструменти за подкрепа.

Поради това ЕК предлага правителствата на държавите членки също да предоставят подкрепа за ликвидността на дружествата. Това означава, че държавната помощ не се ограничава до осигуряване на краткосрочното оцеляване на дружествата, изпитващи недостиг на парични средства, а може да бъде предоставена и на тези, които имат средносрочни проблеми с обслужването на дълга си.

Това обаче може да стане само при определени обстоятелства и условия. Например помощта "не може да надхвърля минимума, необходим за осигуряване на жизнеспособността му", а дружествата, принадлежащи към по-голяма бизнес група, по принцип не отговарят на условията за получаване на такава помощ, пише "Фокус".

Освен това, "държавната помощ трябва да се предоставя при условия, които осигуряват на държавата разумно възнаграждение, като например подходящ дял от бъдещите печалби.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК