Бизнесът на ръба: Няма да издържи, ако му продават само скъп газ

Работодателите се обявиха против намеренията на енергийния регулатор най-евтиният газ да бъде продаван само на регулирания пазар

19.09.2022 | 19:01 Редактор: Теодора Патронова

Работодателите се обявиха против намеренията на енергийния регулатор - най-евтиният газ по договорите на "Булгаргаз" да бъде продаван само на регулирания пазар. Според тях, ако суровината отива само към топлофикациите и газоразпределителните дружества, скъпият газ ще остане само за бизнеса, който ще остане в затруднено положение.

"За стопанските потребители и индустрията ще остане газът, който "Булгаргаз" купува на спот цени. Това означава, че по наши изчисления за топлофикациите газът ще е на стойност от около 60 лв. за мегават час, а при нас 420-450 лв. на мегават час. Ако се достигнат тези ценови равнища, бизнесът просто ще затвори", смята изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов. 

Според работодателите индустрията разчита 100% на природния газ, който ще трябва да плащат по-скъпо. В същото време по-евтиният ще отива към топлофикациите и газоразпределителните дружества, при положение, че около 20% от живеещите у нас се отопляват на централно парно и още 4% на природен газ,

"Очаквам тези промени да не бъдат предприемани към настоящия момент, защото ние сме в момент на ценова криза, както на електроенергийния пазар, така и на газовия пазар, а виждаме, че ЕК прави някакви опити да овладее ситуацията", коментира Найденов.

Промените в наредбата за ценообразуване обаче на практика могат да се правят единствено при работещ парламент.

"Работодателите винаги искат ниски цени и в този ред на мисли вероятно имат някакви техни аргументи. А каква ще бъде формата под какво всички очакват да имат някакъв компенсаторен механизъм предстои да разберем, но дали ще бъде общо прието ниво като цена или ще има извадени топлофикациите и регулярните потребители, според мен няма особено голямо значение", каза енергийният експерт Васко Начев.

Според енергийните експерти идващите месеци ще са трудни за бизнеса, но фалити на предприятия има не само при енергийни кризи.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК