Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Деница Златева: Ще имаме по-евтин газ за бизнеса и потребителите

"Газовата връзка с Гърция е изключително важна не само за България, но и за Европа", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз"

08.10.2022 | 17:56 Редактор: Тодор Петров

"Булгаргаз" стартира 3 търга в открита процедура за доставка на втечнен газ. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева заяви в предаването "Брюксел 1", че търговете все още текат, а от дружеството са в процедура по оценка на резултатите от първия търг за доставка за ноември.

"Удължихме с няколко дни срока, за да видим дали колегите от Турция ще ни предоставят слот за ноември. До 11 октомври ще имат възможност да предоставят офертите си за декември. Тези конкурентни и открити процедури ще доведат до много добра цена за бизнеса и потребителите. Цената ще бъде значително по-ниска от октомврийската. Отстъпките на компаниите сега са в пъти по-големи", обясни Златева пред Милена Милотинова.

По думите ѝ при една от компаниите, които участват в сегашния търг, отстъпката е между 4 и 8 пъти по-голяма, в зависимост от периода, за който е доставяла втечнен природен газ преди. Тя увери, че никой не е привилегирован, а търговете се извършват при много стриктно спазване на процедурите.

"За ноември количествата, които се предложиха на търга, са почти 5 пъти повече от количествата, които ние търсим. Има много голям интерес и количества на конкурентни цени. 8 фирми подадоха оферти, дори отстъпка по най-ниската оферта е в пъти по-висока от цени, на които сме купували", каза още Златева пред Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че газовата връзка с Гърция е изключително важна не само за България, но и за целия регион и Европа

"Ползите за България са видими, те се усещат в цената, която "Булгаргаз" предложи за октомври. Вече взимаме всички количества, около 1 млрд. на годишна база, през интерконектора България - Гърция, нямаме надценки. Това доведе до голямо намаление на цената на природния газ за октомври. Изцяло количествата по азерския договор се транзитират по интерконектора България - Гърция", обясни Златева.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" не смята, че ще изпаднем в зависимост от Азербайджан, тъй като по азерския договор осигуряваме по-малко от една трета от количествата, които са ни необходими.

"Има свободна конкуренция, действат пазарни механизми. Има честно състезание и тръжни процедури. Резултатите ще бъдат видими още на 11-и, когато ще внесем прогнозната цена за ноември. Няма притеснения, че няма да бъде осигурен газ. Осигурени сме от гледна точка на азерски доставки", изтъкна Златева.

Интерконекторът се оказва и входна точка за доставки към Румъния и Северна Македония. Предстои да бъде изграден интерконекторът със Сърбия.

Интерконекторът България - Гърция е елемент от по-стратегически проект, който включва изграждането на плаващия терминал за втечнен природен газ в Александруполис, в който "Булгартрансгаз" има 20% участие, а "Булгаргаз" има резервиран капацитет в размер на 1 млрд. куб метра в период от 10 години (от 2024 до 2034 г.), стана ясно още от думите на Златева.

Тя добави, че "Булгаргаз" изпълнява своите задължения по договора с "Газпром", изпращайки ежедневно заявки за доставки. Отговаря се с нулеви количества газ. Не се извършват плащания по авансови фактури. По този начин страната ни защитава своя интерес, ако се стигне до арбитражно дело.

"Диверсификацията за нас означава доставки от различни източници, но също и сигурност на доставките. Важна е и цената, но по-важна е сигурността на доставката. Особено в предстоящия есенно-зимен период. В момента имаме исторически спад в потреблението на природен газ", добави Златева.

Тя коментира и въпроса с изплащането на задълженията на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз". 

"Въпросът с изплащането на 500 млн. лв. стои. Този въпрос сериозно ни притеснява. Надяваме се, че ще бъде намерено решение на този проблем - от една страна, с по-ниските цени на природния газ. Предстои отоплителен сезон, само една или две фактури ще разстроят ликвидността на "Булгаргаз". Предприели сме действия - беше отпуснат държавен заем на "Булгаргаз", говорим и за капитализация на дружеството. Трябва да бъде намерен друг механизъм тези задължения да бъдат платени", разясни Златева.

За финал на разговора тя увери, че отоплителният сезон не е застрашен, а количествата газ за София и страна са осигурени.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година