България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заменяме ли диктатора със зависимост от Азербайджан и как санкциите засягат Русия?

Милен Керемедчиев и Пламен Димитров смятат, че войната в Украйна няма да свърши скоро

07.10.2022 | 08:29 Редактор: Петя Кръстева

Външната политика на страната ни е една от основните теми, около които новите партии в 48-ото НС ще търсят пресечни точки. На фона на това напрежението в Украйна не стихва. 

Санкциите срещу Русия работят още от самото начало, но трябва да мине малко време, за да се види ефектът им върху Федерацията, тъй като към момента той е предимно върху членовете на ЕС. Опитваме да прекъснем 12-годишна зависимост и в тази наша паника за търсене на алтернативи залитаме в посоки, които тепърва ще трябва да обясняваме. Заменяме един диктатор със зависимост от Азербайджан, чийто президент също не е демократичен лидер. Това заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в ефира на "България сутрин". 

Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество поясни, че още през пролетта е решено ЕС да спре вноса на руски петрол, но забраната влиза в сила от декември. 

"Това, което се решава, е да се наложи таван на цената на руския петрол, изнасян не за ЕС, а за трети страни от месец декември. Има индиректно влияние. ЕС има сериозен контрол върху собствениците на танкери, застрахователите и банките, които ги кредитират. Идеята е те да контролират договорите и цените, по които се изнася руски петрол за трети страни", коментира той. 

Керемедчиев е на мнение, че в дългосрочен план Русия ще бъде уязвена от налагането на санкции

"Икономиката на Русия върви към севернокорейски стил на поведение. Когато Русия започне да буксува, ще започне да произвежда продукти с ниско качество", подчерта бившият зам.-министър. 

В ефира на Bulgaria ON AIR Димитров подчерта, че отказът на България да изнася оръжие за Украйна не се дължи на опасенията, че ще бъдем включени във войната.

"Картата за ядрена заплаха винаги е най-отгоре в плановете на Путин. Тя обаче остава по-скоро като заплаха, отколкото като реално изпълнение, тъй като руската армия вече е в отбранителна позиция. Войната няма да свърши през следващите месеци. Началото на следващата година ще бъде ключово", констатира Керемедчиев.

"Външната политика на страната се води от Министерския съвет. Това, че премиерът Петков хвърли горещия картоф за РСМ и участието на България в общата коалиция срещу Русия, беше погрешен подход. По този начин си блокираха взимането на бързи решения в постоянно променящ се процес", изтъкна той.

"Включването на Паси и Плевнелиев е много добър ход на г-н Борисов", отбеляза Керемедчиев. 

Димитров обобщи, че дори самите партийни лидери не са наясно дали ще успеят да съставят правителство. "Може да има външен натиск за съставяне на правителство, но без резултат", заключи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК