ЕС прие нови жестоки санкции срещу Русия, тя атакува безмилостно Запорожие

При ударите има жертви, разрушени сгради и затрупани под отломките хора

06.10.2022 | 13:37 Редактор: Тодор Петров

Европейският съюз прие осмия пакет санкции срещу Русия. Новите мерките включват таван на цените за руски петрол, превозван по море за трети страни и допълнителни ограничения за морския транспорт на суров петрол и петролни продукти също за трети страни оттам. Забрана за предоставяне на услуги в областта на технологиите, разширяват се и санкциите срещу назначените от Русия ръководители на анексираните украински области Херсон и Запорожие.

Войната в Украйна и икономическите последици от нея са тема на срещата на лидерите на ЕС в Прага. В същото време жертви на руски обстрел в жилищен район на Запорожие. Съобщава се за най-малко двама загинали. Издирват се затрупани хора под отломките. 

Седем руски ракети са поразили жилищен квартал. При ударите има разрушени сгради. От взривната вълна са избити и прозорците на съседни сгради. Две жени са загинали, една от които на път към болницата. Има пострадали, сред тях и 3-годишно момиченце. Детето е настанено в болница. 

Вследствие на ударите е имало и пожари. Няколко екипа огнеборци са участвали в гасенето на огъня. Атаките идват в момент, когато украинската армия постигна драматичен напредък на два фронта, на изток и на юг. 

"Само през изминалото денонощие в Херсонска област бяха освободени някои населени места. Ние продължаваме", похвали се президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Според експерти сцени като тази в Запорожие показват ясно, че Русия отвръща на ударите безразборно. Ударите в Запорожие се случват, след като руският президент Владимир Путин заяви, че очаква ситуацията да се стабилизира в украинските региони, за които Москва претендира.

Запорожие е един от четирите региона на Украйна, които Русия твърди, че е анексирала - в нарушение на международното право и отхвърляне на западните правителства.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Здрасти Урсула
преди 1 година
Ако не беше тъжно щеше да е много смешно, защото видеото не прилича на удар от снаряд, а на неизправна газова инсталация.. Сигнализирай за неуместен коментар