Който избягал - избягал! Руснаците, влизащи в ЕС, намаляват с 20% за седмица

Това се дължи на ограниченията, наложени от страните членки

06.10.2022 | 10:12 Редактор: Елеонора Танева
Който избягал - избягал! Руснаците, влизащи в ЕС, намаляват с 20% за седмица

Броят на руските граждани, които влизат в ЕС е намалял с 20% през последната седмица в сравнение с предходната, като причината са наложените от страните членки ограничения, съобщи Франс прес, като се позова на информация на Фронтекс.

Близо 53 000 руски граждани са влезли в ЕС между 26 септември и 2 октомври, от които 29 000 през Финландия, 8877 през Естония и 8536 през Полша, идвайки от Украйна, информира Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

"Визовите ограничения, водени от политически аргументи от страна на европейските страни и мерките, предприети от Русия с цел възпрепятстване напускането на страната на мобилизирани граждани, ще доведат до все по-голям спад на броя пристигащи руснаци в ЕС", смята Фронтекс.

Полша и балтийските държави наложиха строги ограничения за руски граждани в рамките на санкциите, приети след инвазията на Русия в Украйна, пише БТА.

"Нелегалното влизане може да нарасне, ако Руската федерация реши да затвори границите си за гражданите си, които евентуално могат да бъдат мобилизирани", добавя още агенцията.

Повече от 200 000 души бяха мобилизирани в руската армия след обявяването на "частична" военна мобилизация заради войната в Украйна. Тази мобилизация предизвика силно безпокойство в Русия и протести срещу нея в някои области. Тя също така принуди десетки хиляди мъже бързо да напуснат страната, за да не получат повиквателни.

Казахстан обяви вчера, че повече от 200 000 руски граждани са преминали през неговата граница за две седмици.

На 30 септември Европейската комисия призова страните членки за повече ограничения в издаването на визи на руски граждани и в контрола по границите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Значи в началото на изнасянето нямаше визоеи ограничения и ги пускаха и сега им ги наложиха ограниченията? Аз защо мислех, че имаше ограничения още преди да започнат да бягат? Сигнализирай за неуместен коментар