Много повече руснаци са избягали в чужбина, отколкото са се записали в армията

Това стана след заповедта на Путин за частична мобилизация на населението

05.10.2022 | 10:55 Редактор: Тодор Петров
Много повече руснаци са избягали в чужбина, отколкото са се записали в армията

Много повече руснаци са избягали в чужбина, отколкото са се записали в армията, откакто президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация. Министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че повече от 200 000 души са били мобилизирани в армията след заповедта на Путин от 21 септември, съобщиха руските информационни служби.

Това съответства на изселването на повече от 200 000 руснаци само в съседен Казахстан през същия период, съобщено във вторник от вътрешния министър на централноазиатската страна. Почти 69 000 руснаци са преминали в Грузия до 30 септември, според данни на вътрешното министерство в кавказката република.

Европейският съюз обяви миналата седмица, че 66 000 руснаци са влезли в Блока през седмицата до 25 септември. Повечето са дошли през Финландия, която съобщи във вторник, че още близо 30 000 руснаци са пресекли сухопътната й граница от 26 септември до 3 октомври.

В Монголия, която тази седмица предложи да облекчи правилата за пребиваване за хора от Русия, граничните служители съобщиха, че повече от 12 000 руснаци са влезли в страната до 2 октомври.

Други популярни дестинации като Турция, Армения и Азербайджан, където руснаците могат да влизат без визи, не разкриват данни за пристигащите, откакто заповедта за мобилизация на Путин шокира страната.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК