Енергийният министър: България подкрепя въвеждането на таван на цената на природния газ

Идеята не подкрепят Германия, Австрия и Дания

06.10.2022 | 13:07 Редактор: Петя Кръстева
Енергийният министър: България подкрепя въвеждането на таван на цената на природния газ

България подкрепя инициативите на европейско ниво за стабилизиране на енергийния пазар, включително и таван на цената на природния газ и смяната на индексa TTF като референтен за цената на газа в Европa. Този коментар направи пред журналисти служебният министър на енергетиката Росен Христов при откриването на конференцията "Енергиен преход - инвестиции, технологии и мрежи", организирана от Института по енергиен мениджмънт.

Той уточни, че българската позиция е, че таванът на газа трябва да бъде за всички доставчици, защото в момента Европа получава много малко количества руски газ и таван на цената на тези доставки ще бъде единствено санкция и няма да помогне за стабилизиране на пазара като цяло. "Мерките трябва да са всеобхватни, за да има пазарен ефект", коментира енергийният министър.

15 държави в ЕС, сред които и България, поискаха таван върху цената на природния газ и това искане ще бъде дискутирано от европейските лидери по време на срещата им в петък (7 октомври). Срещу идеята обаче са Германия, Австрия и Дания, които споделят мнението, че такова ограничение ще наруши сигурността на доставките.

В ЕК също имат подобни опасения и от думите на председателя Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент стана ясно, че в Брюксел са готови да дискутират ограничения за цената на газа, ползван за производство на електроенергия. Колкото до общ таван фон дер Лайен заяви, че ще бъде временна мярка, докато не бъде избран нов ценови индекс.

Росен Христов коментира, че всички мерки трябва да бъдат направени на базата на анализи и симулации.

"Когато държавата, институциите се намесват на пазара, трябва много ясно да са направени изчисленията, за да сме сигурни, че няма да изкривим пазара и да постигнем обратен ефект в краткосрочен и дългосрочен план", категоричен беше Христов.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК