Русия се хвали: Поразихме всички набелязани цели в Украйна

Путин твърди, че атаките са отмъщение за "украинската терористична атака"

10.10.2022 | 15:30 Редактор: Петя Кръстева
Русия се хвали: Поразихме всички набелязани цели в Украйна

Министерството на отбраната на Русия заяви, че е поразило "всички набелязани цели" при днешната масираната ракетна атака по украинска военна, комуникационна и енергийна инфраструктура, предаде ТАСС. 

Москва заяви, че целите на ракетните удари са били постигнати в една от най-големите координирани руски атаки срещу Украйна от началото на войната. Киев заяви, че атаките в осем украински области в най-натоварените часове от деня са били умишлено планирани с идеята да убиват хора, а също и обвини Русия в тероризъм, предаде Ройтерс.

"Днес въоръжените сили на Русия нанесоха масирани удари с високоточни оръжия с голям обсег срещу украински военни, комуникационни и енергийни цели", съобщиха от руското министерство на отбрана. "Целта на ударите бе постигната. Всички набелязани цели бяха поразени", гласи още съобщението, цитирано от БТА.

По-рано руският президент Владимир Путин каза, че атаките са отмъщение за това, което той нарече украинска "терористична атака" срещу жизненоважен мост, свързващ Русия с анексирания Кримски полуостров. Путин обеща "суров" отговор на всички следващи подобни атаки.

Назначеният от Москва губернатор на Крим заяви, че Русия вече е щяла да спечели своята "специална военна операция", ако подобни удари са били нанасяни всеки ден. Лидерът на руската Чеченска република Рамзан Кадиров, който открито критикува руското военно ръководство и многократно е призовавал за по-агресивна кампания, заяви, че е изключително доволен от днешния ракетен обстрел. 

Украйна заяви, че ще търси "решителен отговор" от страна на ООН и от Запада в отговор на руските атаки.

"Ударите, които поразиха центъра на Киев, както и няколко други украински градове, показват, че Русия се опитва "да ни изтрие от лицето на Земята", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК