Беларус влиза във войната? Заедно с Русия задействаха съвместна военна група

Лукашенко: Дадоха ми заповед да започнем формирането

10.10.2022 | 14:20 Редактор: Елеонора Танева
Беларус влиза във войната? Заедно с Русия задействаха съвместна военна група

Беларус и Руската федерация задействат съвместно регионално военно формирование. Това съобщи беларуският президент Александър Лукашенко. Той припомни, че е имал среща на четири очи с Путин след неофициалната среща на върха на ОНД в Санкт Петербург. 

"Във връзка с обострянето на западните граници на съюзната ни държава, се договорихме да разположим регионално формирование на Руската федерация и Република Беларус. Всичко това е според нашите документи", каза Лукашенко на среща с военни и силите за сигурност.

Според двустранния документ, ако нивото на заплаха достигне сегашното, тогава ще бъде задействана групата "Съюзна държава", предаде ТАСС. В основата на формированието са въоръжените сили на Беларус. 

"Трябва да ви съобщя, че започна формирането на тази военна група. Мисля, че продължава вече два дни. Дадоха ми заповед да започнем формирането", каза Лукашенко.

Той също отбеляза, че не разчитат на голяма руско присъствие. Лукашенко предупреди, че Беларус е готова да отговори адекватно на всеки противник. Държавният глава възложи на Комитета за държавна сигурност и на Министерството на отбраната да разработят възможен комплекс от мерки за овладяване на ситуацията и реакция при нея. Лукашенко отново предупреди, че Минск ще отговори адекватно на всеки противник. 

"Ние се готвим за това от години. Ако трябва, ще отговорим. Не дай Боже, разбира се", каза Лукашенко.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК