Обявиха кога Чарлз III ще седне на трона

Той ще бъде най-възрастният човек, коронясан за крал в британската история

07.10.2022 | 15:13 Редактор: Искра Ангелова
Обявиха кога Чарлз III ще седне на трона

Крал Чарлз III официално ще прегърне титлата си и ще седне на британския трон на 3 юни 2023 г. в Уестминстърското абатство, Обединеното кралство, пише Bloomberg.

Източници от двореца казаха, че по план церемонията трябва да се състои точно на този ден, но все още няма 100% гаранция.

За разлика от церемонията на майка му, тази на Чарлз ще бъде много по-малка и по-скромна от предишните.

Въпреки че Чарлз се възкачи на трона два дни след като кралица Елизабет II почина на 96 години от старост, церемонията през юни ще отбележи началото на управлението му като монарх. Кралицата Камила Паркър-Боулс също ще бъде коронована заедно с него. Чарлз, който ще бъде на 74 години до началото на церемонията, ще бъде най-възрастният човек, коронясан за крал в британската история.

По традиция бъдещият монарх ще седи на трона, наречен Коронационният стол, докато държи скиптъра и жезъла на суверена, които представляват неговия конституционен контрол над нацията, и кълбото на суверена, което представлява християнския свят.

След като бъде помазан с миро, благословен и осветен от висши духовници, на главата на Чарлз ще бъде поставена короната на свети Едуард, което официално ще го направи крал.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК