"Орязване на монархията": Крал Чарлз III лишава принц Хари от това да му е заместник

Той освобождава и принц Андрю от тази длъжност

22.09.2022 | 15:35 Редактор: Искра Ангелова

Крал Чарлз III, който се възкачи на престола след смъртта на майка си Елизабет II, се захвана с дългогодишния си план за така нареченото "орязване на монархията". Той възнамерява да лиши редица членове на кралското семейство от задължения и привилегии.

Решението да започне с принц Хари и принц Андрю не е изненадващо. Първият реши доброволно да напусне Лондон и се премести да изгради нов живот в Съединените щати, а вторият влезе в силен скандал, когато беше публично обвинен в изнасилване на непълнолетна.

И двамата роднини доста разклатиха репутацията на британската монархия. Сега Чарлз III възнамерява да промени закона, който регулира дейността на неговите заместници, ако той внезапно се окаже недееспособен.

"Херцогът на Йорк, херцогът на Съсекс и принцеса Беатрис ще бъдат освободени от задълженията си като официални заместници на суверена, ако той се разболее", според Daily Telegraph.

Съгласно Закона за регентството от 1937 г. съпругата на монарха и четирима пълнолетни претенденти за трона могат да бъдат призовани да служат като държавни съветници по официални дела. Докато Елизабет II беше жива, тези роли се изпълняваха от принц Чарлз, принц Уилям, принц Хари и принц Андрю.

Отбелязва се, че крал Чарлз III ще промени закона при първа възможност и вероятно ще назначи сестра си, принцеса Ан, и по-малкия си брат, принц Едуард, за свои заместници.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
куки
преди 1 година
Браво! Така трябва, с твърда ръка. За какво са му тези шмульовци. Сигнализирай за неуместен коментар