Новият крал: Какво е здравословното състояние на Чарлз III и защо са му подути ръцете?

Първата възможност е той да страда от задържане на вода

17.09.2022 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Новият крал: Какво е здравословното състояние на Чарлз III и защо са му подути ръцете?

Траурът за смъртта на кралица Елизабет II още не е изтекъл, но кралските хроникьори в Англия имат нова тема - здравето на крал Чарлз III и колко дълго той ще остане на трона. А причината са необичайно подутите ръце на монарха, чиито пръсти приличат на наденички, които изпъкнаха ясно на церемонията за официалното обявяване на Чарлз за крал.

73-годишният Чарлз III страда от подуване на ръцете от няколко години. Сега, когато съдбата на Обединеното кралство е в тях, състоянието на кралските ръце и за какви болести говорят те отново е във фокуса на общественото внимание.

"Има няколко възможни диагнози и те всичките са свързани с напредналата възраст на краля, а не с някакво остро заболяване", твърди пред "Дейли Стар" д-р Гарет Най.

Първата възможност е Чарлз III да страда от задържане на вода, което води и до постоянно подуване на крайниците. Обикновено отоците са по краката, но не са редки случаите, когато страдат и ръцете.

"За да се потвърди тази диагноза обаче е нужно подутите ръце да бъдат натиснати в продължение на 10-15 секунди. Ако остане вдлъбнатина, със сигурност става въпрос за задържане на течности", категоричен е лекарят.

"Възрастните хора могат да развият това заболяване от застоял начин на живот", казва д-р Най, цитиран от "24 часа".

Задържането на течности може да е причинено и от контузия, внезапни смени на температурата, ухапвания от насекоми. Но може и да издава проблеми с бъбреците, черния дроб или сърцето, включително и задръстени кръвоносни съдове, обяснява  "Експрес".

Друга от болестите, които могат да са причинител на толкова страшно подуване, е артритът. Тя също е характерна за хората, които са надхвърлили 60 години и засяга ръцете.

При артрита пръстите стават сковани, болезнени и подути и въпреки че лекарствата облекчават болката, отоците остават, казва докторът, разговарял с "Дейли Стар". 

Друга от причините може да е консумацията на твърде много сол. Или приемането на лекарства за високо кръвно.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК