Море от хора се сбогува с Елизабет II, очакват се 500 държавни лидери на погребението

Крал Чарлз III и съпругата му Камила днес са на посещение в Уелс

16.09.2022 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Хиляди хора продължават да се редят, за да се сбогуват с кралица Елизабет Втора. Около 8 километра е дълга опашката, която се вие покрай река Темза. А на погребението в понеделник се очаква да присъстват около 500 държавни ръководители, премиери и висши дипломати. Сред поканените няма представители на Русия.

Хората изразяват обич, признателност и уважение към кралицата. Марк е един от хората, които с часове чакат реда си. Казва, че си заслужава, защото според него е важно да се сбогува с най-дълго управлявалия британски монарх. Ванеса e чакала повече от 50 часа на опашката, за да каже последно сбогом. Тя споделя, че е направила реверанс, произнесла е молитви наум и е благодарила на кралицата за страхотната ѝ служба.

Много от хората носят палатки, в които отсядат докато чакат с часове. Крал Чарлз III и съпругата му Камила днес са на посещение в Уелс - последната спирка от обиколката им из четирите нации на Обединеното кралство. 

Около 500 държавни лидери, премиери и висши дипломати се очаква да присъстват на погребението на кралица в понеделник. Сред поканените няма представители на Русия. Москва остро разкритикува Лондон и определи решението като дълбоко неморално. 

Мария Захарова заяви, че британското външно министерство е уведомило Москва, че покани за погребението не са били пратени до руски представители заради конфликта в Украйна. Тя обвини Великобритания, че застава на страната "на нацистите и на техните украински съучастници". Освен на Русия, покани за погребението не са били пратени на представители на Беларус, Мианмар, Сирия, Венецуела и Афганистан.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК