Българските евродепутати: Блокадата ни за Шенген не трябва да се толерира повече

Разширяването ще бъде успех за целия ЕС и ще направи външните граници по-силни и по-устойчиви, пише в позицията до ЕП

05.10.2022 | 11:11 Редактор: Елеонора Танева
Българските евродепутати: Блокадата ни за Шенген не трябва да се толерира повече

Продължаващата безпрецедентна 11-годишна блокада в Съвета на ЕС за члеството на България в Шенген не може и не трябва да бъде толерирана повече. Това пише в позицията на българските евродепутати.

"Премахването на контрола по вътрешните граници на България и Румъния е от ключово значение, както за икономиката и сигурността на двете държави, така и за ЕС като цяло. Техническата готовност за опазването на външните граници от нашите две страни бе потвърдена от Европейската комисия още през 2011 г. и оттогава досега тази оценка беше препотвърждавана многократно от различни институции на ниво ЕС, включително и от Европейския парламент", е написано в документа, разпространен в деня, в който Европейският парламент ще обсъди присъединяването на България и Румъния към Шенген. 

Българските евродепутати изразяват позицията си, че разширяването на Шенгенското пространство ще бъде успех за целия ЕС и ще направи външните граници по-силни и по-устойчиви. Определят решението на Съвета като изцяло политическо. 

"То се крие зад бюрократични аргументи, като изтъква причини, които не са пряко свързани с управлението на границите. За жалост, това неглижиране на двете държави, въпреки тяхната техническа готовност, подхранва скептицизма по отношение на взимането на решения на ниво ЕС, а едно ново забавяне би увеличило риска от недоверие към волята на ЕС да изпълнява политическите си ангажименти", коментират в декларацията си евродепутатите. 

И призовават Съвета на ЕС да вземе решение, "основано на изпълнението на обективните критерии, което не поставя европейската интеграция в задънена улица, а дава ново начало". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК