Колко близо е България до присъединяване към Шенген

"От 1 януари 2023 г. България ще е готова да прилага всички шенгенски разпоредби на сухоземни, морски и речни граници", увери Демерджиев

13.09.2022 | 14:16 Редактор: Петя Кръстева
Колко близо е България до присъединяване към Шенген

Вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев взе участие в среща, посветена на разширяването на Шенген в Прага по инициатива на Чешкото председателство на Съвета на ЕС

Целта ѝ бе набелязване на конкретни стъпки, свързани с присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген – приоритет на Чешкото председателство, както и на българското правителство.

Форматът, в който участват министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракушан, министър Иван Демерджиев и министрите на вътрешните работи на Румъния  Лучиан Николае Боде и Хърватия Давор Божинович, се проведе в Прага по инициатива на  чешката страна, съобщиха от МВР.

"Приемаме тази среща като още един сигнал за положително развитие за приемането ни в Шенген", заяви министър Демерджиев. Той благодари на председателството и лично на министър Ракушан за поетия  ангажимент, подкрепа и предприети активни действия в постигането на амбициозния план – приемане от Съвета на Решение за присъединяване през декември.

Вицепремиерът подчерта ангажираността на българското правителство за постигането на тази цел и изрази убедеността си, че присъединяването на България ще допринесе за повече сигурност в Шенгенското пространство.  Наред с това, то ще бъде справедливо, като се отчита фактът, че страната ни изпълни изискванията за членство още през 2011 г.  Министърът увери, че от 1 януари 2023 г. България ще е готова да прилага всички шенгенски разпоредби на сухоземни, морски и речни граници, а от март 2023 г. - и на въздушни граници.

Той отбеляза, че страната ни се справя с всички предизвикателства по външните граници на ЕС, така че да гарантираме сигурността на Шенген. Взети са мерки за засилване на защитата на българо-турската граница, която е натоварена с 95% от общия миграционен натиск. Прилага се и комплекс от мерки на българо-сръбската граница.

"През годините страната ни вложи много усилия и ресурси, за да поема своите отговорности на държава член на първа линия", заяви категорично вицепремиерът. Като знак на взаимно доверие той ясно декларира готовността на България да приеме екип от експерти, под координацията на ЕК, който да установи степента на прилагане на последните достижения на Шенген в областта на управлението на границите и полицейското сътрудничество.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи потвърди още веднъж амбицията на страната ни за успешно присъединяване към Шенген - по възможност до края на годината, за което изключително значение ще има подкрепата на Чешкото председателство.

Снимка: МВР

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК