Президентът до Шолц: Присъединяването ни към Шенген ще допринесе за сигурността в ЕС

Думите на Шолц са важно признание за ролята на страната ни като отговорен партньор в опазването на външната граница на ЕС

31.08.2022 | 17:25 Редактор: Ирена Бакърджиева
Президентът до Шолц: Присъединяването ни към Шенген ще допринесе за сигурността в ЕС

Присъединяването на България, както и на другите две страни кандидатки Хърватия и Румъния, ще има важен принос за консолидиране на сигурността в Европейския съюз. Това заявява президентът Румен Радев в писмо до канцлера на Федерална Република Германия Олаф Шолц, в което държавният глава изразява признателността си за подкрепата на Германия за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. Германският канцлер потвърди, че България, Хърватия и Румъния покриват всички технически изисквания и изрази готовност да работи за пълноправното членство на страната ни в Шенген.

Държавният глава подчерта, че членството в Шенген е сред основните външнополитически приоритети на България и думите на Олаф Шолц са важно признание за ролята на страната ни като отговорен партньор в опазването на външната граница на ЕС. Президентът отчита като особено важен и настоящия контекст на множество предизвикателства пред архитектурата на сигурност в Европа, съобщиха от прессекретариата на президента.

"България продължава активните си усилия и диалога с всички наши европейски партньори за осъществяването на външнополитическия ни приоритет за членство в Шенген", пише още президентът в писмото си до германския канцлер, като посочва, че страната ни очаква постигане на положително решение на Съвета на ЕС до края на 2022 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК