Мъск си навлече гнева на Украйна, предложи им да се откажат от Крим

Зеленски му отговори: "Кой Мъск харесвате повече? Този, който подкрепя Украйна? Този, който подкрепя Русия?"

04.10.2022 | 19:26 Редактор: Ирена Бакърджиева

И горната камара на руския парламент гласува анексирането на четирите области от Източна Украйна. А най-богатият човек в света - Илън Мъск, предложи мирен план за Украйна, който включва тя да се откаже от Крим. В същото време руската армия отстъпва още територии.

Украйна прави пробив на юг като дори руски служители признаха, че има успешно настъпление в Херсон. Армията напредва в няколко направления. Включително Луганск на изток. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че боевете продължават в няколко района.

"Все повече окупатори се опитват да избягат, все повече жертви има във вражеските редици и има нарастващо разбиране, че Русия направи грешка, започвайки война срещу Украйна. Невъзможно е да победиш нация, която е единна и знае за какво се бие", заяви Зеленски.

На юг украинската армия е унищожила 31 руски танка и реактивна система за залпов огън. Украинските сили са издигнали украинското знаме над село Миролюбовка, разположено между предишната фронтова линия и река Днепър, показва видео, разпространено от украинското министерство на отбраната.

Милиардерът Илън Мъск предложи мирен план за Украйна в Twitter и си навлече гнева на страната. Той включва повторно провеждане на избори под наблюдението на ООН в регионите, наскоро анексирани незаконно от Русия. Най-богатият човек в света предлага Крим, който Москва завзе през 2014 г., да бъде официално признат за част от Русия, да бъде осигурено водоснабдяването му и Украйна да остане неутрална. Той пусна и анкета, като повечето от потребителите не са съгласни.

От своя страна Зеленски му отговори по същия начин в Twitter: "Кой Мъск харесвате повече? Този, който подкрепя Украйна? Този, който подкрепя Русия?"

Междувременно Зеленски подписа и указ, с който официално забранява преговори с руския президент Владимир Путин. Но оставя отворена вратата за разговори с Русия.

От Москва обявиха и че над 200 000 са мобилизирани в руската армия за две седмици, а от Казахстан обявиха, че точно толкова са избягали в страната. Кремъл нарича мобилизацията "частична" и посочва, че целта ѝ е да набере 300 000 души.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК