Хиляди парижани демонстрираха солидарност с Иран

Иранският президент Ебрахим Раиси отново обвини враговете на страната в заговор

02.10.2022 | 23:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Хиляди парижани демонстрираха солидарност с Иран

Хиляди хора излязоха на шествие в Париж днес, за да осъдят ислямското ръководство на Иран в гигантска демонстрация на солидарност с протестите, които избухнаха там след смъртта в ареста на младата Махса Амини.

След големите митинги в ключови градове на диаспората, сред които Лос Анджелис и Торонто през уикенда, огромният поток от хора премина от традиционния център на протестите във френската столица - площад "Република" - до площада на нациите.

"Присъединете се към първата феминистка революция!" и "Махса Амини - твоето име накара тиранията на аятоласите да се разклати!" бяха сред лозунгите, които носеха протестиращите в Париж, докато стояха под проливния дъжд.

Те скандираха "Смърт на ислямската република!", "Смърт на диктатора", както и "Жена. Живот. Свобода" - трите думи, които се превърнаха в основен лозунг на протестите в Иран.

Те пяха заедно с "Baraye" ("За"), която иранският автор на песни Шервин Хаджипур състави, използвайки текстове на публикации в Twitter за протестите.

Песента се превърна бързо в хит в Instagram и развълнува мнозина до сълзи, но Хаджипур вече е арестуван, което го превърна в поредния символ на жестоките репресии срещу протестите в Иран.

Днес иранският президент Ебрахим Раиси отново обвини "враговете" на Иран в "заговор" срещу държавата и заяви, че опитите им са се "провалили", докато най-големите антиправителствени протести в страната от 2019 г. насам не показват признаци на отслабване.

Видни представители на френската левица, сред които лидерът на социалистите Оливие Фор, изтъкнатата представителка на Зелените Сандрин Русо и крайнолевия евродепутат Манон Обри, се обърнаха към множеството, информира БГНЕС.

Протестиращите отново изразиха гнева си, че френският президент Еманюел Макрон се е срещнал с иранския си колега Раиси в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН малко след смъртта на Амини.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК